Jablkový koláč alebo apple pie
(Ten najlepší na svete.)
Jablková sezóna je v plnom prúde, tak dávam pred blížiacim sa víkendom jeden sladký jablkový tip. Podľa mňa v každej rodine je nejaký druh overeného jablkového koláča, ktorý je proste TOP. U nás je to práve tento zdravý, ale zároveň chutný (predsa len aj s cukrom) APPLE PIE. Súhlasíte, že s dobrým jablkovým koláčom môžete nikdy nič pokaziť?
SUROVINY
Na cesto:
– 200 g špaldovej múky (alebo hladkej)
– 70 g práškového cukru
pól balíčka kypriaceho prášku
– 100 g chladeného masla
– 1 vajíčko – štipku soli – vanilkový cukor,
– 3-4 jablká na ozdobenie
Na jablkové pyré potrebujeme:
800 g ošúpaných a na-krájaných jabĺčok cca 50 ml vody – 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy – 2 polievkové lyžice hnedého cukru – polovičku vanilkového lusku.
POSTUP
Najprv si pripravte cesto, keďže musí 2 hodiny odstáť v chladničke.
Zmiešame spolu múku s cukrom a štipkou soli, pridáme na kocky pokrájané maslo a vajíčko. Zmes dôkladne spracujeme, kým nevznikne hladké cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme dve hodinky odstáť v chladničke.
Kým sa cesto chladí, pripravíme jabĺčkové pyré.
Jabĺčka ošúpeme a nakrájame na kocky. Dáme ich variť do hrnca spolu s ostatnými prísadami. Varíme do zmäknutia cca 10 min. Uvarené jabĺčka môžeme rozmixovať na hladko alebo ich necháme tak ako sa nám uvarili. (Ja nemixujem)
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov.
Okrúhlu formu vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vyberieme z chladničky a prstami roztlačíme rovnomerne po celej forme. Cesto popicháme vidličkou a polejeme pripraveným pyré.
Na pyré poukladáme mesiačiky jabĺčok, ktoré vopred očistíme, na záver posypeme troškou vanilkového cukru. Pečieme cca 20-30 minút.
(Je výborný aj tak samostatne, ale s kopčekom zmrzliny, alebo šľahačky je to ešte o kúsok “šťavnatejšie“)
Dobrú chuť!
Pridaj komentár